Coliva

Retete Culinare
Retete Culinare Internationale
Retete CulinareUltimele ReteteReteta culinaraRetete Culinare ComentateAdauga Retete Culinare Comentarii Retete Culinare

  Coliva
MOD DE PREPARARE:
Ingrediente: 1 kg arpacas, 900 g zahar, 5 l apa, 300-400 g miez de nuca (circa 100 nuci), sare dupa gust, 5 pachetele zahar vanilat, coaja rasa de la 2 lamai, 1-2 sticlute esenta de rom, pesmet sau biscuiti. Mod de preparare: Arpacasul se alege si se spala de 9 ori in apa rece. Se pune la fiert intr-un vas cu peretii grosi (de preferinta, un tuci sau o cratita cu fundul gros). Din momentul in care incepe sa fiarba, se lasa sa clocoteasca 20-30 minute. Apoi se stinge focul si se acopera vasul cu un capac. Se lasa vasul acoperit cam 2 ore, timp in care arpacasul absoarbe o mare cantitate de apa si se umfla. Se pune din nou pe foc. Se adauga sare dupa gust (daca nu puneti suficienta sare, coliva nu pare dulce). Se adauga zaharul si se fierbe la foc potrivit, mestecand cu o lingura de lemn, ca sa nu se prinda. Fierberea dureaza circa 1 - 1 1/2 ore, pana cand compozitia se ingroasa (lingura sta in picioare in centrul vasului), iar la suprafata compozitiei nu mai apare lichid. Se opreste focul si se lasa sa se raceasca cu vasul descoperit. Pentru ca sa nu se formeze coaja la suprafata, din cand in cand se mesteca pentru omogenizare.Cand compozitia s-a racit bine, se adauga aromele si samburii de nuca zdrobiti cu sucitorul. Se amesteca bine, framantand cu mana. Se aranjeaza coliva pe un platou, se netezeste bine, se presara deasupra pesmet, nuca macinata sau biscuiti rasi si cernuti. Coliva se pastreaza la frigider.
Alte retete culinare:   arpacas , zahar , miez de nuca , zahar vanilat , esenta de rom , pesmet
Complexitate: medie
Timp de preparare: 4 h


  Trimite opinia ta !     Total 1 comentarii     Vezi comentariile
Nume: *
E-mail: *
Titlu: *
Comenteaza: *
Scrie codul: *
  Voteaza si trimite comentariul: *
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Nota 1.00

Obtinuta din 1 voturi.

Supa de kiwi cu lamaie verde
Ingrediente: pentru 4 portii : 6 kiwi, 1 lamaie verde (limas), 50 g ciocolata neagra, 2 lingurite ghimbir, 80 g zahar. Mod de preparare: Se curata de coaja fructele de kiwi, se taie felii ...
Clatite cu morcovi si compot de mere
Ingrediente: 1,5 kg mere acrisoare, 2 linguri zeama de lamaie, 3 linguri zahar, 500 g morcovi, 8 oua, 1/4 l lapte, 250 g faina, sare, 2 plicuri zahar vanilat, 60 g unt topit. Mod de ...
Prajitura 'NOAPTE VENETIANA'
Ingrediente: Blat alb: 6 albusuri, 6 linguri zahar, 100 g cocos ras, 4-5 linguri faina. Blat negru: 4 oua (separate galbenusurile de albusuri), 4 linguri faina, 4 linguri zahar, 2 linguri ...
Fursecuri delicioase
Ingrediente: 1 pachet margarina, 2 galbenusuri, 200 gr zahar, 1 praf de copt, un praf sare, vanilie, 200 gr rahat, 5 ml otet, faina cat cuprinde. Mod de preparare: Margarina se omogenizeaza ...
Rulouri germane cu prune
Ingrediente: 800 gr prune curatate si taiate bucatele, 100 de grame de alune sau migdale tocate marunt, 300 g branza dulce (quark sau Philadelphia), 120 ml lapte, 120 ml ulei, 1 varf de ...
Clatite cu dulceata de capsuni
Ingrediente: 3 oua, 50 g zahar, 500 ml lapte, 1 praf de copt, 1 zahar vanilat, 250 g faina, dulceata de capsuni, ulei pentru prajit. Mod de preparare: Se bat albusurile spuma cu ...
Clatite umplute cu mere
Ingrediente: 100 g faina, 800 ml lapte, 3 oua, 100 g zahar, 1 varf de cutit de sare, 20 g unt (margarina), 7 linguri de coniac, 1 plic cu praf de budinca de vanilie (pentru 1/2 l lapte), ...
Salam de biscuiti
Ingrediente: 500 g biscuiti, 100 g rahat, 200 g ciocolata, 2 linguri cocoa, 1 lingura lapte praf, 250 ml apa, 5 linguri zahar, 1/2 pachet unt, 100 g stafide, 100 g nuca, aroma de rom, 1 ...
Caramele de casa
Ingrediente: 450 g zahar, 120 ml frisca lichida sau smantana UHT, 25 g unt, 175 g ciocolata menaj; alune, stafide si nuci pentru ornat. Mod de preparare: Intr-un vas se amesteca pe foc ...
Placinta cu branza (fara foaie)
Ingrediente: 5 oua, 1 pahar lapte, 1 pahar ulei, 3 pahare cascaval ras, 3 pahare branza feta, 1 lingurita praf de copt, 3 pahare (mari) faina, sare, piper, 1 legatura marar. Mod de ...
Aschii de migdala in ciocolată
Ingrediente: 100 g ciocolata amaruie, 1 varf de cutit piper de Cayenne, 1 lingura cu varf zahar, 120 g aschii (stifturi) de migdala. Mod de preparare: Se rupe ciocolata bucatele, se topeste ...
Prajitura cu piersici si mere
Ingrediente: 200 gr margarina, 100 gr zahar, 3 pahare faina, 1 lingurita sare, 8 linguri de apa, 2 oua, 500 gr mere si piersici, un praf de copt. Mod de preparare: Merele si piersicile se ...


Retete Deserturi
Retete Cafele
Arta culinara romaneasca
Dupa cucerirea Daciei de catre romani, multi istorici considera ca obiceiurile alimentare ale dacilor le-au invins pe cele ale cuceritorilor. Cu siguranta insa ca in Dacia au patruns odata cu romanii si unele feluri de mancare, cum ar fi placinta cu diverse umpluturi, coapta probabil in test.
  continuare ...


Coliva

copyright-footer

2009 - 2016 ReteteleCulinare.ro