Coliva

Retete Culinare
Retete Culinare Internationale
Retete CulinareUltimele ReteteReteta culinaraRetete Culinare ComentateAdauga Retete Culinare Comentarii Retete Culinare

  Coliva
MOD DE PREPARARE:
Ingrediente: 1 kg arpacas, 900 g zahar, 5 l apa, 300-400 g miez de nuca (circa 100 nuci), sare dupa gust, 5 pachetele zahar vanilat, coaja rasa de la 2 lamai, 1-2 sticlute esenta de rom, pesmet sau biscuiti. Mod de preparare: Arpacasul se alege si se spala de 9 ori in apa rece. Se pune la fiert intr-un vas cu peretii grosi (de preferinta, un tuci sau o cratita cu fundul gros). Din momentul in care incepe sa fiarba, se lasa sa clocoteasca 20-30 minute. Apoi se stinge focul si se acopera vasul cu un capac. Se lasa vasul acoperit cam 2 ore, timp in care arpacasul absoarbe o mare cantitate de apa si se umfla. Se pune din nou pe foc. Se adauga sare dupa gust (daca nu puneti suficienta sare, coliva nu pare dulce). Se adauga zaharul si se fierbe la foc potrivit, mestecand cu o lingura de lemn, ca sa nu se prinda. Fierberea dureaza circa 1 - 1 1/2 ore, pana cand compozitia se ingroasa (lingura sta in picioare in centrul vasului), iar la suprafata compozitiei nu mai apare lichid. Se opreste focul si se lasa sa se raceasca cu vasul descoperit. Pentru ca sa nu se formeze coaja la suprafata, din cand in cand se mesteca pentru omogenizare.Cand compozitia s-a racit bine, se adauga aromele si samburii de nuca zdrobiti cu sucitorul. Se amesteca bine, framantand cu mana. Se aranjeaza coliva pe un platou, se netezeste bine, se presara deasupra pesmet, nuca macinata sau biscuiti rasi si cernuti. Coliva se pastreaza la frigider.
Alte retete culinare:   arpacas , zahar , miez de nuca , zahar vanilat , esenta de rom , pesmet
Complexitate: medie
Timp de preparare: 4 h


  Trimite opinia ta !     Total 1 comentarii     Vezi comentariile
Nume: *
E-mail: *
Titlu: *
Comenteaza: *
Scrie codul: *
  Voteaza si trimite comentariul: *
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Nota 1.00

Obtinuta din 1 voturi.

Cozonac cu nuca
Ingrediente : 1/2 kg faina, 5 oua, 375 g zahar, 40 g drojdie de bere, 1 pahar lapte, 1 lingura rom, 1 varf de cutit sare, vanilie, coaja de lamaie, 200 g nuci, 300 g unt. Mod de Preparare: ...
Prajitura 'NOAPTE VENETIANA'
Ingrediente: Blat alb: 6 albusuri, 6 linguri zahar, 100 g cocos ras, 4-5 linguri faina. Blat negru: 4 oua (separate galbenusurile de albusuri), 4 linguri faina, 4 linguri zahar, 2 linguri ...
Crema de banane
Ingrediente: 2-3 banane bine coapte, 50 g zahar, o lingura zeama de lamaie, o lingura cu varf de jeleu de zmeura,coacaze sau peltea de gutui, o lingura cu varf de iaurt, fructe din dulceata ...
Clatite cu capsuni "marinate" si
Ingrediente: 500 g capsuni, 100 g zahar, zeama de la 1 portocala, nucsoara, 100 ml vin dulce, 30 g unt, 100 g faina, 4 oua, 1 varf de cutit sare, 1 lingura zahar pudra, 6 linguri lapte, apa ...
Bezele cu nuci
Ingrediente:3 albusuri, 200 g de zahar pudra, 50 g de nuci, 2 pachete de zahar vanilat, 1/2 lingurita cu zeama de lamaie sau otet. Mod de preparare: Se bat albusurile de cateva ori cu ...
Bomboane din biscuiti cu visine
Ingrediente: 1/4 kg biscuiti sau diverse prajituri uscate, 1/4 kg nuci macinate, 100 ml rom, 50 g zahar pudra, 200 g gem de caise, 30 g cacao, un plic cu zahar vanilat, 100 g visine. Mod de ...
Prajitura cu cacao
Ingrediente: 6 oua, 1 1/2 cana faina, 1 1/2 cana zahar pudra, 4 linguri ulei, coaja si zeama de la 1 lamaie, 1 plic zahar vanilat, 4 linguri cacao, margarina pentru uns tava Mod de ...
Supa de kiwi cu lamaie verde
Ingrediente: pentru 4 portii : 6 kiwi, 1 lamaie verde (limas), 50 g ciocolata neagra, 2 lingurite ghimbir, 80 g zahar. Mod de preparare: Se curata de coaja fructele de kiwi, se taie felii ...
Bomboane colorate pentru ornat
Ingrediente: 2 foi sau 6 granule de gelatina, 60 ml apa, cca 1/4 kg zahar pudra, coloranti vagetali (rosu, verde, oranj sau cacao ). Mod de preparare: Gelatina se lasa sa se inmoaie in apa ...
Prajitura cu ness si foi de bezea
Ingrediente: Pentru foi: 12 albusuri, 400 gr. zahar pudra, 400 gr. nuca prajita si macinata. Pentru crema: 12 galbenusuri, 12 linguri zahar pudra, 4 lingurite ness (praf, nu preparat), 400 ...
Biscuiti cu crema de ness
Ingrediente: 4 pachete biscuiti Tea Time (obisnuiti), 1 cutie compot de ananas mare, 1 pachet crema caramel, 1 pachet praf frisca, 50 g smantana lichida, 2 lingurite ness, 50 ml lapte rece. ...
Crema caramel la pahar
Ingrediente: 3 oua mari, 180 g zahar tos, 80 g faina, 60 g unt, 1/2 l lapte, o lingura rom, zahar vanilat. Mod de preparare: Albusurile se bat spuma, adaugand apoi 100 g zahar si romul. ...


Retete Deserturi
Retete Cafele
Arta culinara romaneasca
Dupa cucerirea Daciei de catre romani, multi istorici considera ca obiceiurile alimentare ale dacilor le-au invins pe cele ale cuceritorilor. Cu siguranta insa ca in Dacia au patruns odata cu romanii si unele feluri de mancare, cum ar fi placinta cu diverse umpluturi, coapta probabil in test.
  continuare ...


Coliva

copyright-footer

2009 - 2016 ReteteleCulinare.ro