Coliva

Retete Culinare
Retete Culinare Internationale
Retete CulinareUltimele ReteteReteta culinaraRetete Culinare ComentateAdauga Retete Culinare Comentarii Retete Culinare

  Coliva
MOD DE PREPARARE:
Ingrediente: 1 kg arpacas, 900 g zahar, 5 l apa, 300-400 g miez de nuca (circa 100 nuci), sare dupa gust, 5 pachetele zahar vanilat, coaja rasa de la 2 lamai, 1-2 sticlute esenta de rom, pesmet sau biscuiti. Mod de preparare: Arpacasul se alege si se spala de 9 ori in apa rece. Se pune la fiert intr-un vas cu peretii grosi (de preferinta, un tuci sau o cratita cu fundul gros). Din momentul in care incepe sa fiarba, se lasa sa clocoteasca 20-30 minute. Apoi se stinge focul si se acopera vasul cu un capac. Se lasa vasul acoperit cam 2 ore, timp in care arpacasul absoarbe o mare cantitate de apa si se umfla. Se pune din nou pe foc. Se adauga sare dupa gust (daca nu puneti suficienta sare, coliva nu pare dulce). Se adauga zaharul si se fierbe la foc potrivit, mestecand cu o lingura de lemn, ca sa nu se prinda. Fierberea dureaza circa 1 - 1 1/2 ore, pana cand compozitia se ingroasa (lingura sta in picioare in centrul vasului), iar la suprafata compozitiei nu mai apare lichid. Se opreste focul si se lasa sa se raceasca cu vasul descoperit. Pentru ca sa nu se formeze coaja la suprafata, din cand in cand se mesteca pentru omogenizare.Cand compozitia s-a racit bine, se adauga aromele si samburii de nuca zdrobiti cu sucitorul. Se amesteca bine, framantand cu mana. Se aranjeaza coliva pe un platou, se netezeste bine, se presara deasupra pesmet, nuca macinata sau biscuiti rasi si cernuti. Coliva se pastreaza la frigider.
Alte retete culinare:   arpacas , zahar , miez de nuca , zahar vanilat , esenta de rom , pesmet
Complexitate: medie
Timp de preparare: 4 h


  Trimite opinia ta !     Total 1 comentarii     Vezi comentariile
Nume: *
E-mail: *
Titlu: *
Comenteaza: *
Scrie codul: *
  Voteaza si trimite comentariul: *
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Nota 1.00

Obtinuta din 1 voturi.

Patrate cu jeleu de coacaze
Ingrediente: 300 g faina, 100 g zahar, coaja rasa de la o portocala, 1 ou, 150 g unt. Pentru lipit si ornat: 200 g jeleu acrisor, circa 3 linguri zahar pudra. Mod de preparare: Se framanta ...
Clatite cu ananas
Ingrediente: Foi de clatite, 3-4 linguri de miere, 1-2 linguri de zahar, o conserva de ananas, o mana de alune nesarate si coapte (sau nuci coapte si maruntite), putina vanilie (sau zahar ...
Aschii de migdala in ciocolată
Ingrediente: 100 g ciocolata amaruie, 1 varf de cutit piper de Cayenne, 1 lingura cu varf zahar, 120 g aschii (stifturi) de migdala. Mod de preparare: Se rupe ciocolata bucatele, se topeste ...
Clatite la cuptor cu gem de caise
Ingrediente: 80 g faina, 200 ml lapte, 2 oua + un galbenus, un varf de cutit de sare, un varf de cutit de zahar, unt pentru prajit. Garnitura: 200 g gem de caise (sau dulceata), 60 g ...
Tarta cu banane caramelizate
Ingrediente: 1 foaie aluat foietaj, 5 banane, 100 g zahar brun, 70 g margarina, 2 pliculete vanilie, cateva picaturi esenta de rom. Mod de preparare: Se curata bananele de coaja,si se ...
Cornulete cu susan
Ingrediente: 500 g faina, 125 g zahar, 150 g margarina, 150 g smantana, 20 g drojdie, o lingura nucsoara macinata sau rasa, 3 oua, 2 pliculete zahar vanilat, 75 g seminte de susan, putina ...
Biscuiti fragezi cu cocos
Ingrediente: 300 g unt, 180 g zahar tos, 2 oua, zahar vanilinat, bicarbonat, 275 g faina, 200 g nuca de cocos, 200 ml lapte, 150 g fulgi de ovaz, sare, 50 g migdale, 50 g miezuri de nuca, ...
Biscuiti cu miere
Ingrediente: 500 g faina, 200 g miere, 100 g zahar, 100 g unt, un ou, un galbenus, 100 ml lapte, o lingurita scortisoara macinata, un varf de lingurita cuisoare macinate, o lingurita cu ...
Clatite regale
Ingrediente: 7 oua, 100 g unt, 100 g zahar (aromat cu vanilie), 150 g faina, 300 ml lapte. Mod de preparare: Se freaca spumos untul cu zaharul. Se adauga pe rand cele 7 galbenusuri ...
Clatite acrisoare
Ingrediente: Pentru 2 portii: Blat: 100 gr aluat clatite, 2 caise si 10 corcoduse fara samburi, 3 linguri ulei. Umplutura: gem de mere. Glazura: smantana, felii caise. Mod de preparare: ...
Saratele cu ansoa si masline
Ingrediente: 125 g faina, 125 g branza cedar, 100 g margarina, 50 g masline fara samburi, o conseva de 55g de ansoa, file. Mod de preparare: Daca aveti robot de bucatarie se pun toate ...
Pricomigdale
Ingrediente: 250 g nuci sau migdale date prin masina de biscuti, 6 albusuri, 3 linguri de faina cu varf, 10 linguri de zahar, 1 plic zahar vanilat. Mod de preparare: Se bat albusurile ...


Retete Deserturi
Retete Cafele
Arta culinara romaneasca
Dupa cucerirea Daciei de catre romani, multi istorici considera ca obiceiurile alimentare ale dacilor le-au invins pe cele ale cuceritorilor. Cu siguranta insa ca in Dacia au patruns odata cu romanii si unele feluri de mancare, cum ar fi placinta cu diverse umpluturi, coapta probabil in test.
  continuare ...


Coliva

copyright-footer

2009 - 2017 ReteteleCulinare.ro