Coliva

Retete Culinare
Retete Culinare Internationale
Retete CulinareUltimele ReteteReteta culinaraRetete Culinare ComentateAdauga Retete Culinare Comentarii Retete Culinare

  Coliva
MOD DE PREPARARE:
Ingrediente: 1 kg arpacas, 900 g zahar, 5 l apa, 300-400 g miez de nuca (circa 100 nuci), sare dupa gust, 5 pachetele zahar vanilat, coaja rasa de la 2 lamai, 1-2 sticlute esenta de rom, pesmet sau biscuiti. Mod de preparare: Arpacasul se alege si se spala de 9 ori in apa rece. Se pune la fiert intr-un vas cu peretii grosi (de preferinta, un tuci sau o cratita cu fundul gros). Din momentul in care incepe sa fiarba, se lasa sa clocoteasca 20-30 minute. Apoi se stinge focul si se acopera vasul cu un capac. Se lasa vasul acoperit cam 2 ore, timp in care arpacasul absoarbe o mare cantitate de apa si se umfla. Se pune din nou pe foc. Se adauga sare dupa gust (daca nu puneti suficienta sare, coliva nu pare dulce). Se adauga zaharul si se fierbe la foc potrivit, mestecand cu o lingura de lemn, ca sa nu se prinda. Fierberea dureaza circa 1 - 1 1/2 ore, pana cand compozitia se ingroasa (lingura sta in picioare in centrul vasului), iar la suprafata compozitiei nu mai apare lichid. Se opreste focul si se lasa sa se raceasca cu vasul descoperit. Pentru ca sa nu se formeze coaja la suprafata, din cand in cand se mesteca pentru omogenizare.Cand compozitia s-a racit bine, se adauga aromele si samburii de nuca zdrobiti cu sucitorul. Se amesteca bine, framantand cu mana. Se aranjeaza coliva pe un platou, se netezeste bine, se presara deasupra pesmet, nuca macinata sau biscuiti rasi si cernuti. Coliva se pastreaza la frigider.
Alte retete culinare:   arpacas , zahar , miez de nuca , zahar vanilat , esenta de rom , pesmet
Complexitate: medie
Timp de preparare: 4 h


  Trimite opinia ta !     Total 1 comentarii     Vezi comentariile
Nume: *
E-mail: *
Titlu: *
Comenteaza: *
Scrie codul: *
  Voteaza si trimite comentariul: *
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Nota 1.00

Obtinuta din 1 voturi.

Chec cu rahat, nuca, cacao si stafide
Ingrediente: 1 cana (de ceai) cu zahar, 1 cana cu faina, 6 oua, 7 linguri de apa calda, 7 linguri de ulei, 1 lingura cu cacao, 50 g stafide, 50 g nuca (prajita si taiata cu cutitul), 50 g ...
Cornulete de migdale
Ingrediente: 250 gr unt, 100 gr zahar, 150 gr migdale, 300 gr faina, zahar vanilat. Mod de preparare: Se freaca 250 gr de unt pana se face spuma. Se adauga incet 100 g de zahar si 150 g ...
Bomboane din biscuiti cu visine
Ingrediente: 1/4 kg biscuiti sau diverse prajituri uscate, 1/4 kg nuci macinate, 100 ml rom, 50 g zahar pudra, 200 g gem de caise, 30 g cacao, un plic cu zahar vanilat, 100 g visine. Mod de ...
Cornulete cu portocale
Ingrediente: 2 portocale, 300 g faina, 170 g zahar pudra, 90 g unt sau margarina, 2 oua, un pliculet cu praf de copt, un varf de cutit cu sare, 2 pliculete cu zahar vanilinat, zahar tos, ...
Placinta cu branza (fara foaie)
Ingrediente: 5 oua, 1 pahar lapte, 1 pahar ulei, 3 pahare cascaval ras, 3 pahare branza feta, 1 lingurita praf de copt, 3 pahare (mari) faina, sare, piper, 1 legatura marar. Mod de ...
Bomboane colorate pentru ornat
Ingrediente: 2 foi sau 6 granule de gelatina, 60 ml apa, cca 1/4 kg zahar pudra, coloranti vagetali (rosu, verde, oranj sau cacao ). Mod de preparare: Gelatina se lasa sa se inmoaie in apa ...
Clatite cu ananas
Ingrediente: Foi de clatite, 3-4 linguri de miere, 1-2 linguri de zahar, o conserva de ananas, o mana de alune nesarate si coapte (sau nuci coapte si maruntite), putina vanilie (sau zahar ...
Savarine
Ingrediente: Pentru coca: 5 oua, 6 linguri de zahar, 6 linguri pesmet, putina sare. Pentru sirop: 1 pahar de apa, 150 g zahar, 2 linguri rom. Pentru ornat: 300g frisca. Mod de preparare: Se ...
Prajitura cu mere
Ingrediente: 8 oua, 8 linguri de faina, 8 linguri de zahar, 8 biscuiti simpli, 6 mere, 1 lingurita praf de copt, 1 lingurita zeama de lamaie, coaja de la o lamaie. Pandispanul: Se bat ...
Prajitura cu visine
Ingrediente: 9 oua, 450 g zahar, 500 g faina, un sfert pahar ulei, 1 pahar apa minerala, 2 plicuri zahar vanilat, 1 praf de copt, 1 kg visine cu samburele scos. Mod de preparare: Se separa ...
Clatite cu umplutura de mere
Ingrediente: Aluatul: 4 linguri de faina, 4 oua, 200 ml lapte, 1 praf de sare, 1 praf de scortisoara, 1 lingurita de zahar, 4 lingurite ulei de floarea-soarelui. Umplutura: 4 mere rosii, 2 ...
Chec cu vin si ciocolata
Ingrediente: 200 g unt moale, 200 g zahar, 2 plicuri zahar vanilinat, 1 lingura scortisoara, 4 oua, 2 linguri rom, 2 linguri cacao, 250 g faina, 2 lingurite praf de copt, 150 g ciocolata ...


Retete Deserturi
Retete Cafele
Arta culinara romaneasca
Dupa cucerirea Daciei de catre romani, multi istorici considera ca obiceiurile alimentare ale dacilor le-au invins pe cele ale cuceritorilor. Cu siguranta insa ca in Dacia au patruns odata cu romanii si unele feluri de mancare, cum ar fi placinta cu diverse umpluturi, coapta probabil in test.
  continuare ...


Coliva

copyright-footer

2009 - 2017 ReteteleCulinare.ro