Coliva

Retete Culinare
Retete Culinare Internationale
Retete CulinareUltimele ReteteReteta culinaraRetete Culinare ComentateAdauga Retete Culinare Comentarii Retete Culinare

  Coliva
MOD DE PREPARARE:
Ingrediente: 1 kg arpacas, 900 g zahar, 5 l apa, 300-400 g miez de nuca (circa 100 nuci), sare dupa gust, 5 pachetele zahar vanilat, coaja rasa de la 2 lamai, 1-2 sticlute esenta de rom, pesmet sau biscuiti. Mod de preparare: Arpacasul se alege si se spala de 9 ori in apa rece. Se pune la fiert intr-un vas cu peretii grosi (de preferinta, un tuci sau o cratita cu fundul gros). Din momentul in care incepe sa fiarba, se lasa sa clocoteasca 20-30 minute. Apoi se stinge focul si se acopera vasul cu un capac. Se lasa vasul acoperit cam 2 ore, timp in care arpacasul absoarbe o mare cantitate de apa si se umfla. Se pune din nou pe foc. Se adauga sare dupa gust (daca nu puneti suficienta sare, coliva nu pare dulce). Se adauga zaharul si se fierbe la foc potrivit, mestecand cu o lingura de lemn, ca sa nu se prinda. Fierberea dureaza circa 1 - 1 1/2 ore, pana cand compozitia se ingroasa (lingura sta in picioare in centrul vasului), iar la suprafata compozitiei nu mai apare lichid. Se opreste focul si se lasa sa se raceasca cu vasul descoperit. Pentru ca sa nu se formeze coaja la suprafata, din cand in cand se mesteca pentru omogenizare.Cand compozitia s-a racit bine, se adauga aromele si samburii de nuca zdrobiti cu sucitorul. Se amesteca bine, framantand cu mana. Se aranjeaza coliva pe un platou, se netezeste bine, se presara deasupra pesmet, nuca macinata sau biscuiti rasi si cernuti. Coliva se pastreaza la frigider.
Alte retete culinare:   arpacas , zahar , miez de nuca , zahar vanilat , esenta de rom , pesmet
Complexitate: medie
Timp de preparare: 4 h


  Trimite opinia ta !     Total 1 comentarii     Vezi comentariile
Nume: *
E-mail: *
Titlu: *
Comenteaza: *
Scrie codul: *
  Voteaza si trimite comentariul: *
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Nota 1.00

Obtinuta din 1 voturi.

Biscuiti fragezi cu cocos
Ingrediente: 300 g unt, 180 g zahar tos, 2 oua, zahar vanilinat, bicarbonat, 275 g faina, 200 g nuca de cocos, 200 ml lapte, 150 g fulgi de ovaz, sare, 50 g migdale, 50 g miezuri de nuca, ...
Cornulete de post cu rahat
Ingrediente: 3 pahare faina (circa 350 g), 1 pachet margarina, 3 linguri apa, o lingura otet, rahat pentru umplut, zahar pudra, 1 plic zahar vanilat. Mod de preparare: Se freaca intre palme ...
Bomboane colorate pentru ornat
Ingrediente: 2 foi sau 6 granule de gelatina, 60 ml apa, cca 1/4 kg zahar pudra, coloranti vagetali (rosu, verde, oranj sau cacao ). Mod de preparare: Gelatina se lasa sa se inmoaie in apa ...
Tarta cu banane caramelizate
Ingrediente: 1 foaie aluat foietaj, 5 banane, 100 g zahar brun, 70 g margarina, 2 pliculete vanilie, cateva picaturi esenta de rom. Mod de preparare: Se curata bananele de coaja,si se ...
Romburi cu unt
Ingrediente: 270 g faina, 30 g zeamil, 80 g alune macinate, 130 g unt, 90 g zahar, 1 plic zahar vanilat, 1 ou, cateva picaturi esenta de vanilie. Pentru lipit si ornat: 300 g gem de caise, ...
Prajitura 'NOAPTE VENETIANA'
Ingrediente: Blat alb: 6 albusuri, 6 linguri zahar, 100 g cocos ras, 4-5 linguri faina. Blat negru: 4 oua (separate galbenusurile de albusuri), 4 linguri faina, 4 linguri zahar, 2 linguri ...
Bezele cu nuci
Ingrediente:3 albusuri, 200 g de zahar pudra, 50 g de nuci, 2 pachete de zahar vanilat, 1/2 lingurita cu zeama de lamaie sau otet. Mod de preparare: Se bat albusurile de cateva ori cu ...
Clatite cu urda dulce
Ingrediente: Pentru clatite: 1 ceasca faina, 1/2 lingurita sare, 3 oua, 1/4 ceasca lapte, 45 g unt topit. Pentru umplutura: 375 g urda dulce (sau branza de vaci), 2 linguri smantana ...
Clatite cu marmelada sau dulceata
Ingrediente: Clatite, marmelada, dulceata, 3-4 linguri alcool pur. Mod de preparare: Dupa ce toate clatitele au fost coapte, pastrate calde pe apa fierbinte, se ung cu marmelada sau ...
Cornulete cu mere
Ingrediente: 1 kg aluat stil frantuzesc. Umplutura: 5 mere, vanilie, 30 gr unt, 100 gr zahar, zahar farin. Mod de preparare: Merele se rad si se pun la calit in unt, se adauga zaharul si ...
Lebede
Ingrediente: 4 oua, 190 grame faina, 150 ml ulei, 375 ml apa, sare,frisca (la plic+ 150 ml lapte), crema de vanilie (Darling + 250 ml lapte), zahar pudra pentru ornat. Mod de preparare: ...
Gogosi
Ingrediente: Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei 500 g faina; 75 g unt topit; 2 oua; 25 g drojdie sau 2 lingurite drojdie praf; 125 g zahar; 1 zahar vanilat; 1/2 lingurita ...


Retete Deserturi
Retete Cafele
Arta culinara romaneasca
Dupa cucerirea Daciei de catre romani, multi istorici considera ca obiceiurile alimentare ale dacilor le-au invins pe cele ale cuceritorilor. Cu siguranta insa ca in Dacia au patruns odata cu romanii si unele feluri de mancare, cum ar fi placinta cu diverse umpluturi, coapta probabil in test.
  continuare ...


Coliva

copyright-footer

2009 - 2016 ReteteleCulinare.ro