Coliva

Retete Culinare
Retete Culinare Internationale
Retete CulinareUltimele ReteteReteta culinaraRetete Culinare ComentateAdauga Retete Culinare Comentarii Retete Culinare

  Coliva
MOD DE PREPARARE:
Ingrediente: 1 kg arpacas, 900 g zahar, 5 l apa, 300-400 g miez de nuca (circa 100 nuci), sare dupa gust, 5 pachetele zahar vanilat, coaja rasa de la 2 lamai, 1-2 sticlute esenta de rom, pesmet sau biscuiti. Mod de preparare: Arpacasul se alege si se spala de 9 ori in apa rece. Se pune la fiert intr-un vas cu peretii grosi (de preferinta, un tuci sau o cratita cu fundul gros). Din momentul in care incepe sa fiarba, se lasa sa clocoteasca 20-30 minute. Apoi se stinge focul si se acopera vasul cu un capac. Se lasa vasul acoperit cam 2 ore, timp in care arpacasul absoarbe o mare cantitate de apa si se umfla. Se pune din nou pe foc. Se adauga sare dupa gust (daca nu puneti suficienta sare, coliva nu pare dulce). Se adauga zaharul si se fierbe la foc potrivit, mestecand cu o lingura de lemn, ca sa nu se prinda. Fierberea dureaza circa 1 - 1 1/2 ore, pana cand compozitia se ingroasa (lingura sta in picioare in centrul vasului), iar la suprafata compozitiei nu mai apare lichid. Se opreste focul si se lasa sa se raceasca cu vasul descoperit. Pentru ca sa nu se formeze coaja la suprafata, din cand in cand se mesteca pentru omogenizare.Cand compozitia s-a racit bine, se adauga aromele si samburii de nuca zdrobiti cu sucitorul. Se amesteca bine, framantand cu mana. Se aranjeaza coliva pe un platou, se netezeste bine, se presara deasupra pesmet, nuca macinata sau biscuiti rasi si cernuti. Coliva se pastreaza la frigider.
Alte retete culinare:   arpacas , zahar , miez de nuca , zahar vanilat , esenta de rom , pesmet
Complexitate: medie
Timp de preparare: 4 h


  Trimite opinia ta !     Total 1 comentarii     Vezi comentariile
Nume: *
E-mail: *
Titlu: *
Comenteaza: *
Scrie codul: *
  Voteaza si trimite comentariul: *
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Nota 1.00

Obtinuta din 1 voturi.

Gogosi cu caise
Ingrediente: 500 gr caise, 150 gr biscuiti, 2 oua, 100 gr zahar, 2 linguri gris, 2 zahar vanilat. Mod de preparare:Caiselor li se scot samburii si pielitele si se paseaza la mixer. Ouale se ...
Ciocolata de casa
Ingrediente: 180g unt, 250g lapte praf, 100g cacao, 500g zahar, 150ml apa, 2 lingurite esenta de vanilie, 200g alune intregi sau pisate. Mode de preparare: Se amesteca bine untul cu ...
Mingiute
Ingrediente: 500 grame branza dulce, 6 linguri zahar pudra, coaja de la o lamaie, 2 pliculete zahar vanilat, 300 ml lapte, 4 linguri de gris, stafide, 400 grame nuca macinata,sau fulgi de ...
Tarte cu fructe din aluat fraged
Ingrediente: Pentru aluat: 300 g faina, 125 g margarina sau unt, 2 galbenusuri, 1 lingura de zahar, putina sare. Pentru umplutura: 1 plic budinca cu frisca, 200 ml frisca, 500 ml lapte, 5 ...
Clatite cu morcovi si compot de mere
Ingrediente: 1,5 kg mere acrisoare, 2 linguri zeama de lamaie, 3 linguri zahar, 500 g morcovi, 8 oua, 1/4 l lapte, 250 g faina, sare, 2 plicuri zahar vanilat, 60 g unt topit. Mod de ...
Cornulete de post cu rahat
Ingrediente: 3 pahare faina (circa 350 g), 1 pachet margarina, 3 linguri apa, o lingura otet, rahat pentru umplut, zahar pudra, 1 plic zahar vanilat. Mod de preparare: Se freaca intre palme ...
Piscoturi cu sos de vanilie
Ingrediente: 300 g piscoturi pentru sampanie, 250 ml frisca, 1 pastaie de vanilie, 1 galbenus, 125 g zahar tos, topping de capsuni, 250 g afine, 50 g migdale, gem de capsuni. Mod de ...
Fursecuri delicioase
Ingrediente: 1 pachet margarina, 2 galbenusuri, 200 gr zahar, 1 praf de copt, un praf sare, vanilie, 200 gr rahat, 5 ml otet, faina cat cuprinde. Mod de preparare: Margarina se omogenizeaza ...
Pricomigdale
Ingrediente: 1 ceasca zahar pudra, 1 ou batut, 2 cesti migdale macinate, 2 lingurite coaja rasa de lamaie, 1 lingurita esenta de vanilie, 1/4 lingurita scortisoara pisata, zahar pentru ...
Prajitura Tiramisu
Reteta Tiramisu, Ingrediente: 10 linguri de zahar, piscoturi de sampanie pentru 2 staturi ( depinde cat de mare vrei sa fie prajitura ), 3 linguri de ness sau cafea, lapte 1.5 l, 1 pachetel ...
Clatite cu dulceata de capsuni
Ingrediente: 3 oua, 50 g zahar, 500 ml lapte, 1 praf de copt, 1 zahar vanilat, 250 g faina, dulceata de capsuni, ulei pentru prajit. Mod de preparare: Se bat albusurile spuma cu ...
Clatite cu capsuni "marinate" si
Ingrediente: 500 g capsuni, 100 g zahar, zeama de la 1 portocala, nucsoara, 100 ml vin dulce, 30 g unt, 100 g faina, 4 oua, 1 varf de cutit sare, 1 lingura zahar pudra, 6 linguri lapte, apa ...


Retete Deserturi
Retete Cafele
Arta culinara romaneasca
Dupa cucerirea Daciei de catre romani, multi istorici considera ca obiceiurile alimentare ale dacilor le-au invins pe cele ale cuceritorilor. Cu siguranta insa ca in Dacia au patruns odata cu romanii si unele feluri de mancare, cum ar fi placinta cu diverse umpluturi, coapta probabil in test.
  continuare ...


Coliva

copyright-footer

2009 - 2017 ReteteleCulinare.ro