Coliva

Retete Culinare
Retete Culinare Internationale
Retete CulinareUltimele ReteteReteta culinaraRetete Culinare ComentateAdauga Retete Culinare Comentarii Retete Culinare

  Coliva
MOD DE PREPARARE:
Ingrediente: 1 kg arpacas, 900 g zahar, 5 l apa, 300-400 g miez de nuca (circa 100 nuci), sare dupa gust, 5 pachetele zahar vanilat, coaja rasa de la 2 lamai, 1-2 sticlute esenta de rom, pesmet sau biscuiti. Mod de preparare: Arpacasul se alege si se spala de 9 ori in apa rece. Se pune la fiert intr-un vas cu peretii grosi (de preferinta, un tuci sau o cratita cu fundul gros). Din momentul in care incepe sa fiarba, se lasa sa clocoteasca 20-30 minute. Apoi se stinge focul si se acopera vasul cu un capac. Se lasa vasul acoperit cam 2 ore, timp in care arpacasul absoarbe o mare cantitate de apa si se umfla. Se pune din nou pe foc. Se adauga sare dupa gust (daca nu puneti suficienta sare, coliva nu pare dulce). Se adauga zaharul si se fierbe la foc potrivit, mestecand cu o lingura de lemn, ca sa nu se prinda. Fierberea dureaza circa 1 - 1 1/2 ore, pana cand compozitia se ingroasa (lingura sta in picioare in centrul vasului), iar la suprafata compozitiei nu mai apare lichid. Se opreste focul si se lasa sa se raceasca cu vasul descoperit. Pentru ca sa nu se formeze coaja la suprafata, din cand in cand se mesteca pentru omogenizare.Cand compozitia s-a racit bine, se adauga aromele si samburii de nuca zdrobiti cu sucitorul. Se amesteca bine, framantand cu mana. Se aranjeaza coliva pe un platou, se netezeste bine, se presara deasupra pesmet, nuca macinata sau biscuiti rasi si cernuti. Coliva se pastreaza la frigider.
Alte retete culinare:   arpacas , zahar , miez de nuca , zahar vanilat , esenta de rom , pesmet
Complexitate: medie
Timp de preparare: 4 h


  Trimite opinia ta !     Total 1 comentarii     Vezi comentariile
Nume: *
E-mail: *
Titlu: *
Comenteaza: *
Scrie codul: *
  Voteaza si trimite comentariul: *
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Nota 1.00

Obtinuta din 1 voturi.

Capsuni cu frisca
Ingrediente: 1/2 kg capsuni, 50 ml rom, 100 g zahar, 1/4 kg frisca batuta si indulcita, cu sau fara gelatina. Mod de preparare: Capsunile se pun in strecuratoare, se spala la un jet de apa, ...
Prajitura cu mere
Ingrediente: 8 oua, 8 linguri de faina, 8 linguri de zahar, 8 biscuiti simpli, 6 mere, 1 lingurita praf de copt, 1 lingurita zeama de lamaie, coaja de la o lamaie. Pandispanul: Se bat ...
Aschii de migdala in ciocolată
Ingrediente: 100 g ciocolata amaruie, 1 varf de cutit piper de Cayenne, 1 lingura cu varf zahar, 120 g aschii (stifturi) de migdala. Mod de preparare: Se rupe ciocolata bucatele, se topeste ...
Prajitura cu mere si scortisoara
Ingrediente: 4 oua, 150 ml lapte, 100 ml ulei,1 kg mere, 200 gr zahar, 400 gr faina grau,1 plic bicarbonat, sare, 2 lingurite scortisoara, 150 gr margarina (unt). Mod de preparare: Se bat ...
Rulouri germane cu prune
Ingrediente: 800 gr prune curatate si taiate bucatele, 100 de grame de alune sau migdale tocate marunt, 300 g branza dulce (quark sau Philadelphia), 120 ml lapte, 120 ml ulei, 1 varf de ...
Pricomigdale
Ingrediente: 250 g nuci sau migdale date prin masina de biscuti, 6 albusuri, 3 linguri de faina cu varf, 10 linguri de zahar, 1 plic zahar vanilat. Mod de preparare: Se bat albusurile ...
Clatite cu ananas
Ingrediente: Foi de clatite, 3-4 linguri de miere, 1-2 linguri de zahar, o conserva de ananas, o mana de alune nesarate si coapte (sau nuci coapte si maruntite), putina vanilie (sau zahar ...
Clatite cu marmelada sau dulceata
Ingrediente: Clatite, marmelada, dulceata, 3-4 linguri alcool pur. Mod de preparare: Dupa ce toate clatitele au fost coapte, pastrate calde pe apa fierbinte, se ung cu marmelada sau ...
Crema de banane
Ingrediente: 2-3 banane bine coapte, 50 g zahar, o lingura zeama de lamaie, o lingura cu varf de jeleu de zmeura,coacaze sau peltea de gutui, o lingura cu varf de iaurt, fructe din dulceata ...
Clatite cu capsuni
Ingrediente: 12 clatite, 500 g branza de vaci proaspata, sucul si coaja de la o lamaie, 50 g zahar, 1 pachetel zahar vanilat, 500 g capsuni. Mod de preparare: Se amesteca branza de vaci cu ...
Caramele de casa
Ingrediente: 450 g zahar, 120 ml frisca lichida sau smantana UHT, 25 g unt, 175 g ciocolata menaj; alune, stafide si nuci pentru ornat. Mod de preparare: Intr-un vas se amesteca pe foc ...
Placinta cu branza (fara foaie)
Ingrediente: 5 oua, 1 pahar lapte, 1 pahar ulei, 3 pahare cascaval ras, 3 pahare branza feta, 1 lingurita praf de copt, 3 pahare (mari) faina, sare, piper, 1 legatura marar. Mod de ...


Retete Deserturi
Retete Cafele
Arta culinara romaneasca
Dupa cucerirea Daciei de catre romani, multi istorici considera ca obiceiurile alimentare ale dacilor le-au invins pe cele ale cuceritorilor. Cu siguranta insa ca in Dacia au patruns odata cu romanii si unele feluri de mancare, cum ar fi placinta cu diverse umpluturi, coapta probabil in test.
  continuare ...


Coliva

copyright-footer

2009 - 2016 ReteteleCulinare.ro