Coliva

Retete Culinare
Retete Culinare Internationale
Retete CulinareUltimele ReteteReteta culinaraRetete Culinare ComentateAdauga Retete Culinare Comentarii Retete Culinare

  Coliva
MOD DE PREPARARE:
Ingrediente: 1 kg arpacas, 900 g zahar, 5 l apa, 300-400 g miez de nuca (circa 100 nuci), sare dupa gust, 5 pachetele zahar vanilat, coaja rasa de la 2 lamai, 1-2 sticlute esenta de rom, pesmet sau biscuiti. Mod de preparare: Arpacasul se alege si se spala de 9 ori in apa rece. Se pune la fiert intr-un vas cu peretii grosi (de preferinta, un tuci sau o cratita cu fundul gros). Din momentul in care incepe sa fiarba, se lasa sa clocoteasca 20-30 minute. Apoi se stinge focul si se acopera vasul cu un capac. Se lasa vasul acoperit cam 2 ore, timp in care arpacasul absoarbe o mare cantitate de apa si se umfla. Se pune din nou pe foc. Se adauga sare dupa gust (daca nu puneti suficienta sare, coliva nu pare dulce). Se adauga zaharul si se fierbe la foc potrivit, mestecand cu o lingura de lemn, ca sa nu se prinda. Fierberea dureaza circa 1 - 1 1/2 ore, pana cand compozitia se ingroasa (lingura sta in picioare in centrul vasului), iar la suprafata compozitiei nu mai apare lichid. Se opreste focul si se lasa sa se raceasca cu vasul descoperit. Pentru ca sa nu se formeze coaja la suprafata, din cand in cand se mesteca pentru omogenizare.Cand compozitia s-a racit bine, se adauga aromele si samburii de nuca zdrobiti cu sucitorul. Se amesteca bine, framantand cu mana. Se aranjeaza coliva pe un platou, se netezeste bine, se presara deasupra pesmet, nuca macinata sau biscuiti rasi si cernuti. Coliva se pastreaza la frigider.
Alte retete culinare:   arpacas , zahar , miez de nuca , zahar vanilat , esenta de rom , pesmet
Complexitate: medie
Timp de preparare: 4 h


  Trimite opinia ta !     Total 1 comentarii     Vezi comentariile
Nume: *
E-mail: *
Titlu: *
Comenteaza: *
Scrie codul: *
  Voteaza si trimite comentariul: *
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Nota 1.00

Obtinuta din 1 voturi.

Crema de banane
Ingrediente: 2-3 banane bine coapte, 50 g zahar, o lingura zeama de lamaie, o lingura cu varf de jeleu de zmeura,coacaze sau peltea de gutui, o lingura cu varf de iaurt, fructe din dulceata ...
Clatite la cuptor cu gem de caise
Ingrediente: 80 g faina, 200 ml lapte, 2 oua + un galbenus, un varf de cutit de sare, un varf de cutit de zahar, unt pentru prajit. Garnitura: 200 g gem de caise (sau dulceata), 60 g ...
Prajitura Irinel
Ingrediente: Blat 1: 250 g faina, 50 g unt, 50 g zahar pudra, 1 lingurita amoniac, 1 lingura cacao, 1 ou. Blat 2: 4 oua, 6 linguri zahar pudra, 4 linguri faina. Crema : 3 linguri de amidon, ...
Clatite americane
Ingrediente: 375 g faina, 300 ml lapte dulce, 2 oua, 50 g unt, 50 g zahar tos, miere, 1 lingurita praf de copt, sare, 1/2 lingurita pudra de scortisoara, zahar vanilinat, 1 borcan cu gem de ...
Prajitura Marius
Ingrediente: 7 oua, 3oo g zahar, 5 linguri cacao,7 linguri apa clocotita , 1praf de copt , 200 g faina , 1 budinca de vanilie , 1 pachet margarina Rama , 1oo g nuca prajita. Mod de ...
Tarta cu visine
Ingrediente: 500 gr visine, 6 oua, 6 linguri de zahar, 6 linguri de faina, 1 plic praf de copt, esenta vanilie, 1 lingura ulei de masline. Mod de preparare: Se bat albusurile spuma. Cand ...
Prajitura cu visine
Ingrediente: 9 oua, 450 g zahar, 500 g faina, un sfert pahar ulei, 1 pahar apa minerala, 2 plicuri zahar vanilat, 1 praf de copt, 1 kg visine cu samburele scos. Mod de preparare: Se separa ...
Patrate cu jeleu de coacaze
Ingrediente: 300 g faina, 100 g zahar, coaja rasa de la o portocala, 1 ou, 150 g unt. Pentru lipit si ornat: 200 g jeleu acrisor, circa 3 linguri zahar pudra. Mod de preparare: Se framanta ...
Rulouri germane cu prune
Ingrediente: 800 gr prune curatate si taiate bucatele, 100 de grame de alune sau migdale tocate marunt, 300 g branza dulce (quark sau Philadelphia), 120 ml lapte, 120 ml ulei, 1 varf de ...
Prajitura 'NOAPTE VENETIANA'
Ingrediente: Blat alb: 6 albusuri, 6 linguri zahar, 100 g cocos ras, 4-5 linguri faina. Blat negru: 4 oua (separate galbenusurile de albusuri), 4 linguri faina, 4 linguri zahar, 2 linguri ...
Bomboane din fondant cu visine
Ingrediente: 60-70 visine din visinata, 200 g glazura de cacao sau serbet. Mod de preparare: Visinele se scot din visinata cu o zi inainte si se pun pe un servetel de hartie sa se usuce. ...
Baton de cacao
Ingrediente: 250 g lapte praf, 400 g zahar, 100 ml apa, 50 g cacao, 100 g unt, nuci, alune sau stafide. Mod de preparare: Se pune pe foc zaharul, apa, untul si cacao. Se lasa sa dea cateva ...


Retete Deserturi
Retete Cafele
Arta culinara romaneasca
Dupa cucerirea Daciei de catre romani, multi istorici considera ca obiceiurile alimentare ale dacilor le-au invins pe cele ale cuceritorilor. Cu siguranta insa ca in Dacia au patruns odata cu romanii si unele feluri de mancare, cum ar fi placinta cu diverse umpluturi, coapta probabil in test.
  continuare ...


Coliva

copyright-footer

2009 - 2016 ReteteleCulinare.ro