Coliva

Retete Culinare
Retete Culinare Internationale
Retete CulinareUltimele ReteteReteta culinaraRetete Culinare ComentateAdauga Retete Culinare Comentarii Retete Culinare

  Coliva
MOD DE PREPARARE:
Ingrediente: 1 kg arpacas, 900 g zahar, 5 l apa, 300-400 g miez de nuca (circa 100 nuci), sare dupa gust, 5 pachetele zahar vanilat, coaja rasa de la 2 lamai, 1-2 sticlute esenta de rom, pesmet sau biscuiti. Mod de preparare: Arpacasul se alege si se spala de 9 ori in apa rece. Se pune la fiert intr-un vas cu peretii grosi (de preferinta, un tuci sau o cratita cu fundul gros). Din momentul in care incepe sa fiarba, se lasa sa clocoteasca 20-30 minute. Apoi se stinge focul si se acopera vasul cu un capac. Se lasa vasul acoperit cam 2 ore, timp in care arpacasul absoarbe o mare cantitate de apa si se umfla. Se pune din nou pe foc. Se adauga sare dupa gust (daca nu puneti suficienta sare, coliva nu pare dulce). Se adauga zaharul si se fierbe la foc potrivit, mestecand cu o lingura de lemn, ca sa nu se prinda. Fierberea dureaza circa 1 - 1 1/2 ore, pana cand compozitia se ingroasa (lingura sta in picioare in centrul vasului), iar la suprafata compozitiei nu mai apare lichid. Se opreste focul si se lasa sa se raceasca cu vasul descoperit. Pentru ca sa nu se formeze coaja la suprafata, din cand in cand se mesteca pentru omogenizare.Cand compozitia s-a racit bine, se adauga aromele si samburii de nuca zdrobiti cu sucitorul. Se amesteca bine, framantand cu mana. Se aranjeaza coliva pe un platou, se netezeste bine, se presara deasupra pesmet, nuca macinata sau biscuiti rasi si cernuti. Coliva se pastreaza la frigider.
Alte retete culinare:   arpacas , zahar , miez de nuca , zahar vanilat , esenta de rom , pesmet
Complexitate: medie
Timp de preparare: 4 h


  Trimite opinia ta !     Total 1 comentarii     Vezi comentariile
Nume: *
E-mail: *
Titlu: *
Comenteaza: *
Scrie codul: *
  Voteaza si trimite comentariul: *
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Nota 1.00

Obtinuta din 1 voturi.

Tarta cu visine
Ingrediente: 500 gr visine, 6 oua, 6 linguri de zahar, 6 linguri de faina, 1 plic praf de copt, esenta vanilie, 1 lingura ulei de masline. Mod de preparare: Se bat albusurile spuma. Cand ...
Gogosi
Ingrediente: Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei 500 g faina; 75 g unt topit; 2 oua; 25 g drojdie sau 2 lingurite drojdie praf; 125 g zahar; 1 zahar vanilat; 1/2 lingurita ...
Cornulete cu portocale
Ingrediente: 2 portocale, 300 g faina, 170 g zahar pudra, 90 g unt sau margarina, 2 oua, un pliculet cu praf de copt, un varf de cutit cu sare, 2 pliculete cu zahar vanilinat, zahar tos, ...
Tarte cu fructe din aluat fraged
Ingrediente: Pentru aluat: 300 g faina, 125 g margarina sau unt, 2 galbenusuri, 1 lingura de zahar, putina sare. Pentru umplutura: 1 plic budinca cu frisca, 200 ml frisca, 500 ml lapte, 5 ...
Clatite cu crema de castane
Ingrediente: 300 g faina, 750 ml lapte, 3 oua, 60 g zahar, doua linguri de zahar brun, 400 g castane din conserva, 50 g amidon, 50 g flori de soc, doua pliculete cu zahar vanilinat, o ...
Bomboane din fondant cu visine
Ingrediente: 60-70 visine din visinata, 200 g glazura de cacao sau serbet. Mod de preparare: Visinele se scot din visinata cu o zi inainte si se pun pe un servetel de hartie sa se usuce. ...
Capsune umplute
Ingrediente: 16-18 capsuni mari, 1/3 ceasca mascarpone, 80 ml frisca, 40g zahar, 1/2 lingurita esenta de vanilie. Mod de preparare:Se spala capsunile, se curata de codite si se aseaza in ...
Biscuiti cu miere
Ingrediente: 500 g faina, 200 g miere, 100 g zahar, 100 g unt, un ou, un galbenus, 100 ml lapte, o lingurita scortisoara macinata, un varf de lingurita cuisoare macinate, o lingurita cu ...
Clatite cu urda dulce
Ingrediente: Pentru clatite: 1 ceasca faina, 1/2 lingurita sare, 3 oua, 1/4 ceasca lapte, 45 g unt topit. Pentru umplutura: 375 g urda dulce (sau branza de vaci), 2 linguri smantana ...
Clatite cu umplutura de mere
Ingrediente: Aluatul: 4 linguri de faina, 4 oua, 200 ml lapte, 1 praf de sare, 1 praf de scortisoara, 1 lingurita de zahar, 4 lingurite ulei de floarea-soarelui. Umplutura: 4 mere rosii, 2 ...
Tarta cu caise si corcoduse
Ingrediente: 2 oua, 100 ml lapte, 100 gr zahar, 150 gr faina grau, 50 ml ulei, 5 caise, 10-15 corcoduse (mari), 1 praf copt. Mod de preparare: Galbenusurile se bat spuma cu zaharul, ...
Tarta cu banane caramelizate
Ingrediente: 1 foaie aluat foietaj, 5 banane, 100 g zahar brun, 70 g margarina, 2 pliculete vanilie, cateva picaturi esenta de rom. Mod de preparare: Se curata bananele de coaja,si se ...


Retete Deserturi
Retete Cafele
Arta culinara romaneasca
Dupa cucerirea Daciei de catre romani, multi istorici considera ca obiceiurile alimentare ale dacilor le-au invins pe cele ale cuceritorilor. Cu siguranta insa ca in Dacia au patruns odata cu romanii si unele feluri de mancare, cum ar fi placinta cu diverse umpluturi, coapta probabil in test.
  continuare ...


Coliva

copyright-footer

2009 - 2016 ReteteleCulinare.ro